Nordic Walking Sport

Nordic Walking Sport is meer dan hardlopen met poles

Nordic Walking op sportniveau bestaat uit hardlopen, sprongoefeningen en oefenvormen waarbij elementen als lenigheid, balans en lichaamsbeheersing een belangrijke rol spelen. Het geeft u variatie en de kans om uw conditie op een verantwoorde en plezierige manier te verbeteren.

IMG_0794 (Small)Om effectiefgebruik te kunnen maken van de mogelijkheden die Nordic Walking op sportniveau geeft is het noodzakelijk haalbare doelen op te stellen in overleg met uw trainer. Deze kan dan een uitgebalanceerd trainingsprogramma voor u opstellen, zodat alle aspecten van de motorische fitheid aan bod komen, zodat de training een succes wordt. Juist het verdelen van de oefeningen over meerdere trainingen, met daarnaast verschillende intensiteiten leidt tot een optimaal resultaat. Ook verschillende trainingsvormen voor het verbeteren van het aërobe uithoudingsvermogen leiden tot variatie in training en daardoor tot een grotere effectiviteit.
Naast aërobe trainingsvormen kunnen ook anaërobe trainingsprikkels worden toegediend. Een goed algeheel uithoudingsvermogen wordt immers gevormd door een combinatie van de trainingsprikkels. Bij inspanning zullen er regelmatig momenten zijn, waarbij het aërobe energiesysteem tekort schiet en het anaërobe energiesysteem aangesproken zal worden.

Voordat er begonnen kan worden met deze intensieve vorm van Nordic Walking is het aan te bevelen een inspanningstest af te leggen. Dit kan een maximale inspanningstest zijn bij een Sport Medisch Adviesbureau. Daarnaast kan het inspanningsniveau ook bepaald worden met behulp van de UKK 2- km wandeltest of door middel van specifieke looptesten. Deze kunnen door een INWA instructeur die de module voor UKK-2-km testleider heeft gevolgd en daarvoor een aantekening heeft gekregen, worden afgenomen.

Wanneer er op sportniveau getraind gaat worden is de “polekeuze” zeer belangrijk. Niet alleen de lengte van de pole is anders dan bij het Nordic

Herschaalde kopie van IMG_0729Walking op fitness niveau, maar ook gewicht, demping, flexibiliteit, stevigheid, handvat, straps en het zogenaamde “Swing-weight”-effect spelen een belangrijke rol.

Nordic Walking Sport is dus meer dan hardlopen met poles. Deskundige begeleiding en training is onmisbaar voor een verantwoorde uitvoering en een positief resultaat.

 

Wilt  u in contact komen met een INWA Nordic Walking Sport instructeur?  

Kijk dan op onderstaande lijst van door INWA Nederland opgeleide instructeurs, voor een Nordic Walking Sport instructeur bij u in de buurt.

Elbert van Mourik – Apeldoorn
Tel: 055-5430619 / 06-49644098
Email: info@4funfit.nl
Website: http://www.nordicsports4fun.com

Marian Freriks – Nijverdal
Tel: 0548-681338    
Email: nordicwalking@wilgenweard.nl
Website: http://www.wilgenweard.nl

Joke van der Heijden – Noordwijk
Tel: 0252 527865/ 06-22256685  
Email: info@action4vitality.nl
Website: http://www.action4vitality.nl

Henny Bokkers – Bunschoten
Tel: 033-2984074     
Email: hbokkers@hetnet.nl

Henk Ruitenberg – Putten
Tel: 0341-358477   
Email: info@human-care.nl
Website: http://www.human-care.nl

Jacinta Fancel – Leeuwarden
Tel: 058-2159417 / 0612725037   
Email: info@loophinde.nl
Website: http://www.loophinde.nl

Ton van ’t Veer – Breda
Tel: 076-5319049    
Email: cotomani@wanadoo.nl

Saskia de Graaf – Alkmaar e.o.
Tel: 06-23209009   
Email: saskiadegraaf@quicknet.nl
Website: http://www.nordicwalkingpro.nl

Willem van Stormbroek – Barneveld e.o.
Tel: 0341-356862   
Email: w.vstormbroek@chello.nl