Wat is Nordic Walking?

Nordic Walking is een laagdrempelige en zeer effectieve wandelsport. Door het gebruik van speciaal ontwikkelde poles (stokken) worden de arm- en rompspieren optimaal geactiveerd. Hierdoaor wordt er een grotere aanspraak gedaan op het energiesysteem, het caloriegebruik neemt toe en de functie van het hart-longsysteem wordt versterkt.

Maar er is meer, de lichaamshouding verbetert en door de afwisselende aan- en ontspanning van de spieren verminderen nek- en schouderklachten. Daarnaast is het gewoon fijn om in de buitenlucht te kunnen bewegen.

Sinds 2000 is de Internationale Nordic Walking Federation (INWA) actief in de promotie van deze, in Finland ontwikkelde buitensport. Stichting Nordic Walking Nederland is in Nederland de officiële vertegenwoordiger van de INWA. Een uniforme opleiding en bij- en nascholingen van onze INWA instructeurs zorgen ervoor dat u de beste trainingen kunt verwachten.

Nordic Walking is niet moeilijk, maar om optimale trainingseffecten te bereiken is een goede INWA Nordic Walking techniek essentieel. Het aanleren hiervan en het effectief gebruik maken van de poles kost tijd en is een proces van motorisch leren. Hierbij is de INWA instructeur van wezenlijk belang.

Wist u dat:


 1. Sporten en bewegen het immuunsysteem van de mens versterkt en dat juist bij de strijd tegen virussen dit immuunsysteem een belangrijke rol speelt?

  Het wetenschappelijk bewezen is dat door Nordic Walking het uithoudingsvermogen en de conditie toenemen?

  Buiten sporten veilig is en u dit op ieder moment van de dag zelfstandig of in verenigingsverband kunt doen?

  Het gebruik van Nordic Walking poles uw stabiliteit, looptechniek en houding verbetert?

  Onderzoek aantoont dat bij tal van lichamelijke aandoeningen positieve effecten optreden door Nordic Walking?

  Nordic Walking plezier en gezelligheid biedt en het samenzijn bevordert?

  Het sporten in de buitenlucht verbondenheid met de natuur geeft?

Wilt u starten met sporten om uw conditie te verbeteren, dan kiest u voor Nordic Walking!

Neem contact op met een INWA instructeur. De techniek wordt u in 6 of 8 lessen individueel of in een kleine groep aangeleerd. Daarna kunt u zelfstandig of in groepsverband sporten.

Heeft u lichamelijke beperkingen die sporten tot nu toe belemmeren?

Nordic Walking is ook dan een goede keuze. Bij tal van lichamelijke aandoeningen is wetenschappelijk aangetoond dat Nordic Walking veilig en effectief kan worden uitgevoerd. Denk hierbij aan mensen met de ziekte van Parkinson, COPD, Diabetes, etalage benen, hartklachten en rug- en nekklachten.

Nordic Walking als vervolg op revalidatie na nieuwe heup of knie:De laatste jaren wordt Nordic Walking ook succesvol aangeboden voor mensen met een nieuwe heup of knie. Revalidatietrajecten worden steeds korter, waardoor juist voor deze groep mensen Nordic Walking een uitkomst biedt om het optimale natuurlijke looppatroon terug te krijgen.
Herstel van een goed looppatroon wordt snel behaald en de ontwikkeling van spierkracht is opvallen, waardoor de loopafstand vergroot wordt.

Verbetering van psychische gesteldheid:
Naast de lichamelijke veranderingen die tijdens Nordic Walking optreden, zijn er ook positieve psychische veranderingen merkbaar. Zelfvertrouwen, verminderd isolement en een grotere bewegingsvrijheid dragen bij aan een betere psychische fitheid.

Wilt u ervaren wat Nordic Walking is?

Schrijf dan in voor een introductieles bij een aangesloten INWA instructeur van Stichting Nordic Walking Nederland. Hierbij kunt u gebruik maken van de poles van de instructeur.

Achtergronden van Nordic Walking

Twee oervormen kunnen gevonden worden voor Nordic Walking. In de oudheid liepen herders en pelgrims met één of twee stokken om het wandelen in moeilijke terreinomstandigheden makkelijker te maken. Ontlasting van de gewrichten lag aan de basis van het lopen van stokken en wordt heden ten dage door de Nordic Walkers als zodanig herkend.
Een andere voorloper van het Nordic Walking moet gezocht worden in de zomertrainingen van Finse langlaufers. Sinds het begin van de 20e eeuw gebruiken zij hun langlaufstokken tijdens hardlopen, sprongvormen en andere trainingsvormen om zodoende de coördinatie en de spierkracht van het bovenlichaam, welke zo belangrijk is tijdens het langlaufen, ook in de zomer te ontwikkelen.

De Finse fabrikant EXEL, specialist in carbonproducten, heeft in samenwerking met wetenschappers, medici en fitness professionals, speciale Nordic Walking poles ontwikkeld. Deze poles werden gemaakt van koolstofcomposiet (carbon), welke grondstof borg staat voor een grote stevigheid en duurzaamheid, en die zeer licht in gewicht is. Daarnaast is carbon ideaal voor de absorptie van de trillingen, welke tijdens het krachtig afzetten van de pole ontstaan. De ergonomisch ontwikkelde handvaten, de speciale polsriemen (straps) , de verwisselbare pole-punt en de asfaltdop maken een effectieve afzet tijdens het Nordic Walking mogelijk.

Meer over de historie van Nordic Walking kunt u vinden op de internationale website van INWA Federation:
www.inwa-nordicwalking.com

Nordic Walking: logisch verlengstuk van wandelen

Is het moeilijk om de techniek te leren?

Gewoon gaan lopen met stokken is simpel. Maar voor echt leren Nordic Walken, met de juiste techniek, het goede ritme en het juiste effect, is wel degelijk les nodig!

De Stichting Nordic Walking Nederland biedt in samenwerking met de INWA -de Internationale Nordic Walking Organisatie- in heel Nederland een netwerk van INWA gecertificeerde instructeurs Bij deze instructeurs is in 6-8 lessen de correcte Nordic Walking techniek aan te leren. Om dicht bij uw woonplaats een instructeur te vinden klik op de knop WAAR.

De INWA instructeurs volgen regelmatig bijscholingen op gebied van Nordic Walking. Verder worden zij getraind in het veilig en verantwoord aanleren van Nordic Walking bij patiëntengroepen als hartpatiënten, diabetes mellitus, artrose, reuma, fibromyalgie en COPD.