Nieuwsberichten >> Laatste nieuws

Nordic Walking & diabetes

Nordic Walking & Diabetes:

Diabetes Mellitus, ook wel suikerziekte genoemd, houdt in dat er verhoogde bloedsuikerwaarden zijn, die gepaard gaan met een risico van ernstige bijkomende en eruit voortvloeiende ziekten. Het gaat hier dus om een verstoorde stofwisseling die ingrijpende gevolgen heeft op de gezondheid.
Men kan twee types diabetes onderscheiden. Type I diabetes houdt in dat er een te kort aan insuline is door de vernietiging van insulineproducerende cellen, die tot de alvleesklier behoren. Voornamelijk kinderen van elf tot dertien jaar worden hierdoor getroffen. Type II diabetes wordt meestal pas na het veertigste levensjaar merkbaar. Het ontstaat door een verminderde reactie van de lichaamscellen op insuline. Factoren zoals overgewicht of zelfs vetzucht, in combinatie met tekort aan beweging, zijn waarschijnlijk de belangrijkste oorzaken van type II diabetes en leiden tot het ontstaan van een hoge bloeddruk en stoornissen in de vetstofwisseling. Al deze ziekten bij elkaar zijn weer de voedingsbodem voor de ontwikkeling van arteriosclerose, die mede de oorzaak is van veel riskante hart- en vaatziekten. Type II diabetes is overigens de meest voorkomende vorm, ongeveer 95 procent van alle diabetici heeft deze vorm.
Vooral type II diabetici profiteren van de effecten van een goede duurtraining, die ertoe kan bijdragen dat de ziekte niet of vertraagd tot ontwikkeling komt. De reden daarvoor is het verhoogde energieverbruik van de spieren, die de bloedsuikerwaarden laat dalen. Maar ook mensen die al type II diabetes hebben, kunnen baat hebben bij de vele positieve effecten van een regelmatige en bescheiden duurtraining. Vooral overgewicht, dat bij bijna alle patiënten met type II diabetes min of meer aanwezig is en een belangrijke oorzaak van insulineresistentie is, kan met regelmatige beweging zeer succesvol worden bestreden. Omwille van het overgewicht is joggen in dergelijke situatie niet aan te raden omwille van de hoge belastingen die op de gewrichten uitgeoefend worden. Bij Nordic Walking daarentegen wordt deze belasting verdeeld over vier steunpunten (voeten en handen) in plaats van twee (enkel de voeten). Waardoor Nordic Walking vanzelfsprekend beter is in deze situatie.

Bron: users.telenet.be