Nieuwsberichten >> Laatste nieuws

Nordic Walking & Claudicatio Intermittens (etalagebenen)

Nordic Walking & Claudicatio Intermittens (etalagebenen):

Claudication is een pijn of vervelend gevoel in de benen tijdens het wandelen, als je stopt met wandelen na een korte rust is dit gevoel weer over. Bij het stijgen en dalen heb je hier meestal als eerste last van. De oorzaak hiervan is dat de arteries die het zuurstofrijke bloed naar het hart brengen vernauwd geraken en dus minder bloed kunnen transporteren, met als gevolg dat de spieren onvoldoende zuurstof krijgen om de activiteit de ondersteunen.
PAD is peripheral arterial disease dit komt erop neer dat de bloedvaten vernauwen of zelfs dichtslibben, door plaque, dit bestaat uit cholesterol, calcium en een vezelachtige stof.

Dichtslibben van de aders
Het onderzoek verliep over 52 personen met claudication, 27 hiervan trainden met poles, de andere 25 vormden de controle groep.

Pijngrens
Uit dit onderzoek kon men afleiden dat indien de personen met poles wandelen de pijngrens hoger wordt, dus dat men de oefening langer kan volhouden aan een lagere pijn. Na een trainingsperiode van zes maanden is de pijngrens sterk verlaagd.
De algemene conclusie hield in dat na vierentwintig weken trainen met poles er een kwantitatieve en kwalitatieve stijging in pijngrens was voor personen die beperkt zijn door claudication.

(W. Edwin Langbein, PhD, Eileen G. Collins, PhD, RN, Cynthia Orebaugt, RN,…, Increasing exercise tolerance of persons limited by claudication pain using polestriding, Journal of vascular surgery, submitted 9 oktober 2001,accepted Feb. 14, may 2002 p. 888 tot 893.)

Bron: users.telenet.be