Wat is Nordic Walking?

Achtergronden van Nordic Walking

Twee oervormen kunnen gevonden worden voor Nordic Walking. In de oudheid liepen herders en pelgrims met één of twee stokken om het wandelen in moeilijke terreinomstandigheden makkelijker te maken. Ontlasting van de gewrichten lag aan de basis van het lopen van stokken en wordt heden ten dage door de Nordic Walkers als zodanig herkend.
Een andere voorloper van het Nordic Walking moet gezocht worden in de zomertrainingen van Finse langlaufers. Sinds het begin van de 20e eeuw gebruiken zij hun langlaufstokken tijdens hardlopen, sprongvormen en andere trainingsvormen om zodoende de coördinatie en de spierkracht van het bovenlichaam, welke zo belangrijk is tijdens het langlaufen, ook in de zomer te ontwikkelen.

The Birth of Nordic Walking

De Finse fabrikant EXEL, specialist in carbonproducten, heeft in samenwerking met wetenschappers, medici en fitness professionals, speciale Nordic Walking poles ontwikkeld. Deze poles zijn gemaakt van koolstofcomposiet (carbon), welke grondstof borg staat voor een grote stevigheid en duurzaamheid, en die zeer licht in gewicht is. Daarnaast is carbon ideaal voor de absorptie van de trillingen, welke tijdens het krachtig afzetten van de pole ontstaan. De ergonomisch ontwikkelde handvaten, de speciale polsriemen (straps) , de verwisselbare pole-punt en de asfaltdop maken een effectieve afzet tijdens het Nordic Walking mogelijk.

 

Nordic Walking: logisch verlengstuk van wandelen

Is het moeilijk om de techniek te leren?

Gewoon gaan lopen met stokken is simpel. Maar voor echt leren Nordic Walken, met de juiste techniek, het goede ritme en het juiste effect, is wel degelijk les nodig!

De Stichting Nordic Walking Nederland biedt in samenwerking met de INWA -de Internationale Nordic Walking Organisatie- in heel Nederland een netwerk van INWA gecertificeerde instructeurs Bij deze instructeurs is in 6-8 lessen de correcte Nordic Walking techniek aan te leren. Om dicht bij uw woonplaats een instructeur te vinden klik op de knop WAAR.

De INWA instructeurs volgen regelmatig bijscholingen op gebied van Nordic Walking. Verder worden zij getraind in het veilig en verantwoord aanleren van Nordic Walking bij patiëntengroepen als hartpatiënten, diabetes mellitus, artrose, reuma, fibromyalgie en COPD.