Nieuwsberichten >> Nieuws algemeen

Nordic Walking & revalidatie na Covid-19

Op 16 november hebben een groot aantal instructeurs van INWA Nederland een exclusieve Webinar gevolgd over de gevolgen na een infectie met Covid-19. Steeds vaker krijgen zij aanmeldingen van ex Covid-19 patiënten die willen revalideren via Nordic Walking. In deze Webinar gegeven door fysiotherapeut Martin van Duijn, gespecialiseerd in training van ex Covid-19 patiënten, kregen de instructeurs diverse aanwijzingen hoe om te gaan met deze patiëntengroep.

Het blijkt dat mensen na het doormaken van een COVID-19 besmetting meer fysieke en psychische problemen ondervinden dan van een andere griep- of virusinfectie. Specifieke informatie omtrent de gevolgen van dit virus is dus belangrijk. De veilige begeleiding, de frisse buitenlucht en deskundige kennis van trainingsleer, bieden een goede mogelijkheid om te revalideren.

In recente publicaties wordt het duidelijk dat er meerdere risicofactoren zijn voor het ontstaan van Long COVID: verzwakt afweersysteem onderliggende ziekteprocessen zoals mensen met diabetes, COPD, overgewicht en gebrek aan lichaamsbeweging.

Tal van gerenommeerde universiteiten leiden onderzoeken naar korte en lange termijn effecten en mogelijkheden om het klachtenpatroon te doen verminderen zodat de mensen hun normale leven weer op kunnen pakken.

Het blijkt dat de restverschijnselen bij een groot aantal patiënten zeer ernstig zijn. Na behandeling in het ziekenhuis blijven patiënten maandenlang klachten te houden. Dit kan zijn: kortademigheid, vermoeidheid, verminderde concentratie, overmatig zweten, slecht slapen, etc. Uiteraard worden de patiënten niet aan hun lot overgelaten. Er worden tal van therapieën ontwikkeld, maar zoals vaak, is er nog geen overeenstemming over de meest optimale aanpak.

In de Webinar werd uitgelegd hoe Covid-19 ons systeem aantast, waar moet je op letten bij het opstellen van een trainingsprogramma; hoe vaak, met welke intensiteit en natuurlijk voor hoe lang.

Nordic Walking is een prima middel om revalidatie na Covid-19 in te zetten. Het vraagt echter wel diepere kennis en inzicht in trainingsleer, specifiek voor deze groep mensen.

Lees ook: Meer bewegen in de strijd tegen het Covid-19 virus voor een betere weerstand – Nordic Walking biedt uitkomst!